Keman dünya çapında kabul edilmiş yaylı bir çalgıdır.
Orkestralarda, birçok müzik gruplarında ve farklı müzik organizasyonlarında kullanılmakadır. Keman 16. yüzyıldan bu yana var olan bir enstrumandır ve birçok kişinin çaldığı bir alettir. Bir melodi enstrumanı olup piyano ve benzer müzik aletleri eşlik ederek müzik üretebiliyor. Bunun yanı sıra yine kendi başınada resitaller ve dinletiler yapabilecek bir enstruman türü olmaktadır. Klasik bir müzik aleti olup aynı zamanda elektronik kemanlarda bulunmaktadır. Müzik camiasının gelişmesi ve farklı müzik türlerinin ortaya konulmasıyla, keman ilede farklı müzikler çıkabiliyor. Keman dünya çapında bir klasik müzik aleti ve aynı zamanda orkestra ailesinin bir parçası olarak bilinir.
Keman eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Keman’ın yanı sıra, çello ve viyolonsel gibi farklı yaylı çalgılarda bulunmaktadır.
Bunların hepsi aynı şekilde çalınmaktadır. Keman bir parçadan oluşmaktadır, fakat bir parça içerisinde gövde ve sap bölümleri bulunur. Şuanda kullandığımız çağdaş kemanda ise gövde ve sap kısımları daha uzun ve köprüsüde yüksek olmaktadır. Tarihten bugüne kadar kemanlarda çok fazla bir değişim olmamıştır, fakat yinede ses ve görüntü açısından, gövde ve sap uzunluğunda, köprünün yüksekliğinde ve aynı zamanda yay sayısında değişiklikler olmuştur. Keman çalmaya başlamak için en ideal yaş 9 olmaktadır. Ellerin ve parmakların kemana alışması gerekiyor ve bu kişiye bağlı olarak zaman alabiliyor. Keman’dan çıkan tonlar tiz, fakat güzel bir tınısı olmaktadır.
Farklı orkestralara veya klasik konserlerine gittiğiniz zaman mutlaka bir tane keman görebileceksiniz
ve keman aynı zamanda orkestra grubunda bulunan akort enstrumanı olarak tanınmaktadır, dolayısıyla konsere veya provaya başlamadan önce, kemanın tonuna göre diğer müzik aletleri tonlarını ayarlar. Bu çok önemlidir, çünkü bütün müzik aletlerinin kendilerine göre aynı tonda olmaları gerekiyor. Bazılarının daha tiz, bazılarının ise daha pes ses tonlarına ayarlanması gerekmektedir.