Kemanlar boyutlarına göre çeyrek, yarım, üç çeyrek ve tam olmak üzere dört çeşide ayrılır.
Öncelikle keman sahibi olmak isteyen kişi kendisine uygun ölçülerde bir keman almalıdır. Çocuk yaştaki kişiler için çeyrek ve ya yarım, ergenlik ve sonrası dönemler için ise üç çeyrek ve tam keman düşünülebilir. Kemanın salyangoz kısmını sol elimizin avcuyla rahat bir şekilde tutabiliyorsak bu boyuttaki keman bizim için uygun demektir.
Kemanın ön ve arka kapağının ladin, kelebek veya akçaağaçtan, klavyesinin abanozdan, burgular, kuyruk ve çeneliğin abanoz veya gül ağacından, can direği ve bas bar ın ladin ağacından yapılmış olmasına dikkat edilmeli.
Kapakları sunta dediğimiz sıkıştırılmış talaştan veya kavak ağacı gibi dayanıksız bir ağaçtan yapılmış kemanlar hem çok kolay kırılacağından hem de bize kaliteli sesleri veremeyeceğinden tercih edilmemelidir.
Keman eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Bazı kemanların parçalarına kelebek ağacı veya abanoz ağacı gibi kaliteli ağaçların görünümünü kazandırmak için boyanmaktadır.
Boyama işlemi dikkatlice bakıldığında anlaşılabilir. Boyanmış kemanlar tercih edilmemeli, sadece güzelce cilalanmış kemanlar tercih edilmelidir.
Keman yapımında kullanılan ağaçlar ne kadar eski ise o kadar güzel ses tonu verir.
İmkanlar dahilinde eski ve o derecede kurumuş ağaçların kullanıldığı kemanlar tercih edilmelidir. En iyi kemanlar kesinlikle el yapımı kemanlardır. Eğer bütçeniz uygunsa el yapımı kemanlar tercih edilmeli. Eğerki bütçeniz uygun değilse yine yukarıda bahsettiğimiz özellikleri göz önünde bulundurarak bütçenize uygun fabrikasyon bir keman edinebilir, bu kemanın tellerini, yayını ve reçinesini daha kalitelileri ile değiştirerek bir nebze olsun kemandan elde edilen ses kalitesi yükseltilebilir.
Keman kursu İzmir ile kısa sürede keman çalmayı öğrenin !