Keman Hakkında ve Kemanın Yapılışı
Keman Hakkında
Keman, diğer enstrümanlara göre sesi en çok insan sesine benzeyen ve hemen hemen herkesi sesiyle derinden etkileyen yaylı çalgılar ailesinin en önemli üyesidir. Şuan 4 telli olsada önceden 7 telli bir yaylı çalgıydı. Zaman içinde değişerek şu anki 4 telli halini almıştır. 4 telli olmasının sebebi görünüşünün kaba ve tutuşunun da zor olmasıdır. Telleri sırayla 7’den 6’ya, 6’dan da 5’e düşmüştür şimdi ise 4 tel mevcuttur ve o zamandan bu zamana çalım tekniği açısından bir çok gelişme olmuştur.
Keman eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Kemanın tutuluşu, çene altı ile omuz arasına sıkıştırılarak gerçekleştirilir. Sol elin parmakları sap üzerinde bulunan tellere basarak gezinirken, sağ elde tutulan arşe (yay) keman tellerine sürtülerek çalınır. 35 – 36 cm arasında değişen bir gövdesi vardır. Arşenin daha kolay hareket etmesini gövdenin orta bölümündeki yan girintiler sağlar.
Kemanın Yapılışı
Keman, genellikle çam veya akağaçtan oyma kalemi ve rende kullanılarak şekle sokulur. Hafif ve küçük bir enstrüman olmasına rağmen ortalama 84 ayrı parçanın bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Kemanın bir gövdesi ve buna bağlı olarak bir sapı vardır. Gövde, tabla denen (göğüs tahtası) üst kapak, alt kapak ve yanlık adlı verilen bir kasnaktan oluşur. Sapın ucundaki burgulara sarılarak bağlana teller bir eşikten geçerek gövdenin ucundaki kuyruk bölümüne bağlanır. Burgu yuvalarına yerleştirilen kulaklar tellerin istenilen ölçüde gerilmesini sağlar. Köprü tellerin titreşimini üst kapağa iletir. Üst kapağın üzerinde ” f ” biçiminde iki ses deliği vardır bunlar ses titreşimlerinin gövdeden dışarı çıkmasını sağlar.
Keman hakkında ayrıntılı bilgi almak ve keman satın almak isterseniz keman kursumuzu arayabilirsiniz.
Ayrıca keman yapımını izlemek isteyenler için aşağıdaki adreste keman yapımıyla ilgili bir video da mevcut;
İzmir keman dersi