Somun, Köprü, Pegbox ve Diğerleri..
Arabayı sürmeden önce pedalların ne işe yaradığını bilmeniz gerektiği gibi, aynı şey kemanın ayrı parçaları için de söylenebilir. Eğer Keman çalmak istiyorsanız, dört telli olduğunu, pegbox ile ne yapılacağını ve klavyenin ne işe yaradığını bilmelisiniz.
Kemanın ana kısımları, tıpkı bir insan vücudunun parçaları gibi adlandırıldığı için kolayca tanınır ve hatırlanır. Bir kemanın bir boynu (tellerin geçtiği yer), bir göbeği (kemanın önü), bir sırtı ve kaburgaları (kemanın yanları) vardır.
Kemanın diğer kısımlarını tanımak daha zor olabilir.
İşte başlıyoruz!
Salyangoz
Salyangoz, kemanın üst kısmında, pegbox’ın(burgu kısmının) üzerinde bulunur. Genellikle kavisli bir tasarıma elle oyulmuş dekoratif bir parçadır.

Burgular ve Burgu Kutusu(Pegbox)
Pegbox, ayar mandallarının yerleştirildiği yerdir. Bu, tellerin üstte eklendiği kısımdır. Telin ucu kancadaki bir deliğe sokulur ve daha sonra teli sıkmak için sarılır. Mandallar kemanı akort edecek şekilde ayarlanmıştır.

Nut(Somun)
Pegbox’ın altında, tellerin her biri için dört yiv bulunan somun bulunur. Her bir tel, telleri eşit aralıklı tutmak için oluklardan birine oturur. Somun telleri, klavyeden iyi bir yükseklikte olacak şekilde destekler.

Teller
Bir kemanın beşte biri arayla aşağıdaki notalara göre ayarlanmış dört teli vardır: G-D-A-E, en düşükten en yükseğe. İpler, alüminyum, çelik ve altın gibi farklı malzemelerden ve hayvan bağırsaklarından yapılabilir.

Keman Sapı
Klavye, tellerin altındaki kemanın boynuna yapıştırılmış bir tahta şerittir. Bir kemancı çaldığında, klavyedeki tellere bastırarak perdeyi değiştirir.

Sondaj Direği
Köprünün altında bulunan sondaj direği, keman içindeki basıncı destekler. Köprü ve sondaj direği doğrudan ilişkilidir; keman titreştiğinde köprü, gövde ve sondaj direği de titreşir.

F Delikleri
F delikleri kemanın ortasında bulunur. “F deliği” olarak adlandırılır çünkü delik el yazısı “f” şeklindedir. Telden gelen titreşim keman gövdesi içinde yankılandıktan sonra ses dalgaları F deliklerinden vücut dışına yönlendirilir. F deliğinin uzunluğu keman sesini etkileyebilir.

Köprü
Köprü, kemanın alt ucundaki telleri destekler. Kemanın ürettiği sesin kalitesiyle doğrudan ilişkili olduğu için köprünün konumu önemlidir. Köprü, iplerin gerginliği ile yerinde tutulur. Tel titreştiğinde, köprü de titreşir. Kemanın köprüsü farklı eğrilik açılarında gelir. Daha küçük bir açı, aynı anda iki veya üç telin çalınmasını kolaylaştırır. Daha kavisli köprüler, yanlış bir dizeyi çizmeden doğru notalara ulaşmayı kolaylaştırır. Köprünün üzerinde dizeleri eşit bir şekilde yerleştirmeye yardımcı olan çıkıntılar da vardır.

Çene Dayanağı
Kemancı müzik icra ederken çenesini kullanarak kemanı yerinde tutabilir. Her iki el de serbest bırakılabilir – bir el parmak tahtasını yukarı ve aşağı hareket ettirmek, diğeri ise yay kullanmak için.

Kuyruk
Kuyruk parçası, kemanın altındaki telleri çeneye yakın bir yerde tutar ve kemanın altındaki küçük bir düğme olan uç pimi ile kemana tutturulur.
