Keman gibi telli ve perdesiz bir enstrümanı öğrenmek düzenli çalışma ve emek isteyen bir süreçtir. Bu süreç içerisinde doğru keman tutuşundan el ve bilek pozisyonlarına, yay çekmekten farklı çalma tekniklerine kadar pek çok şey öğrenirsiniz. Ancak bunlarla birlikte öğrenmeniz gereken önemli bir şey keman tellerini nasıl değiştireceğinizdir. Bu konuda, özellikle başlangıç seviyesinde keman tellerini değiştirirken sık yapılan hatalar pek çok defa kemana ya da tellere zarar verecek kadar ciddidir.
Bu zararı en aza indirmek ve doğru bir şekilde keman tellerini değiştirmek için de keman tellerini değiştirirken sık yapılan hataları bilmek son derece önemlidir. Biz de, sizler için yazımızda bu konuyu ele aldık. Eğer siz de hala öğrenmeye devam eden bir keman öğrencisi iseniz yazımızı okumaya devam edin. Keman tellerini değiştirirken yapma potansiyeliniz olan hatalardan en az birini görüp engellemek için bu bilgiler önemlidir.
Keman Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Hazır mısınız? O halde başlayalım.
Telleri Yanlış Sıra İle Takmak
Keman tellerini değiştirirken en sık yapılan hatalardan biri telleri yanlış sıraya takmaktır. Bunu yaptığınızı fark etmezseniz ne kadar isterseniz isteyin doğru notaları bulmak imkansız hale gelir.
Herhangi bir enstrümanın tellerini değiştirirken, yerleştirilmeleri gereken belirli bir düzen olup olmadığını bilmek önemlidir. Ve eğer varsa, nedir? Örneğin bir keman teli sırası gitar teli sırasından farklıdır. Gitar telleri düşük E, A, D, G ve B’den yüksek E’ye gider. Bununla birlikte, kemanlar gitarlardan tamamen farklı olduğundan, keman teli sırası önemli ölçüde farklıdır. Bir kemanın dizeleri için uygun sıra şöyledir: düşükten yükseğe – G, D, A ve sonra E.
Bütün Telleri Tek Seferde Değiştirmek
Keman tellerinin nasıl değiştirileceği hakkında öğrenilmesi gereken en önemli hususlardan biri şudur, keman, viyola, çello ve bas gibi dört telli bir enstrümanda, bir seferde asla üç telden az olmamalıdır. Bu, bozuk telleri değiştirerek başlayarak bir seferde yalnızca bir dizeyi değiştirdiğiniz anlamına gelir.
Diğer üç teli kabaca uyum içinde tutmak da yararlıdır. Bunun nedeni, enstrüman üzerinde yeterli dize gerginliği yoksa köprü ve / veya ses direğinin düşebilmesidir. Ses direği düşerse, düzeltmek için enstrümanı bir dükkana veya luthier’e götürmeniz gerekecektir. Sadece köprü düşse veya yer değiştirse ve tam olarak hangi konumda olması gerektiğini bilmeseniz bile, durumu düzeltmelerini sağlamak için onu bir profesyonele götürmeniz en iyisidir.
Bu nedenle köprünün tüm süreç boyunca düz kaldığından emin olmak da önemlidir. Mandallardaki sıkma köprünün eğilmesine ve hatta düşmesine, alete çarpmasına neden olabilir.
Telleri Yanlış Yöne Sarmak
Keman tellerini değiştirirken bütün telleri aynı anda sökmek ya da telleri yanlış sırayla takmak kadar sık yapılan bir diğer hata ise telleri sararken yanlış yöne doğru çevirmektir.
Bu hata telleri sağlığına çok zarar vermese de akort yaparken işinizi son derece zorlaştırır. Aynı zamanda doğru bir düğüm ile sarılmayan teller çabuk kayabilir ve akort etmek gittikçe zorlaşır.
Telleri Fazla Gerilim İle Sıkmak
Telleri aşırı sıkmak, telleri yanlış keman dizeleri sırasına yerleştirmek kadar uygulamanız için zararlı olabilir. Onları aşırı sıkarak yaptığınız tek şey, enstrümanı ve yepyeni tellerinizi tehlikeye atmaktır.
Doğru yöntem ise tellerinizi değiştirdikten sonra, birkaç gün sürekli akort ederek doğru notaya oturmalarını sağlamaktır. İlk taktığınız anda doğru sesi almak için fazlaca sıkmak en iyi ihtimalle bile tellerin üzerindeki elastikliği azaltacak ve ömürlerini kısaltacaktır.