Keman çalmak, tıpkı diğer enstrümanlarda olduğu gibi başlangıçta sizi sınayacak pek çok anın yaşandığı bir süreçtir. Keman çalmaya ilk başladığınız zamanlarda pek çok kez “acaba vazgeçsem mi?”, “acaba yeteneğim yok mu?” sorusu kafanıza takılır. Fakat merak etmeyin. Bu soru yalnızca sizin değil, keman çalmaya yeni başlayan herkesin kafasına takılır. Ve bu soruyu aşıp kemanda kısa sürede ilerlemeniz için çeşitli yöntemler ve bilmeniz gereken gerçekler vardır.
Biz de bu yazımızda sizlere keman çalmaya yeni başlayanlar için 4 yararlı öneriyi sıraladık.
Keman eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Temiz Bir Ses Duymanız Biraz Zaman Alacaktır
Kemanı ilk elinize alıp arşeyi tellere sürtmeye başladığınızda duyduğunuz ses sizi bile rahatsız edebilir. Endişelenmeyin, keman çalan herkes oldukça korkunç bir ses çıkarmayla başlıyor keman çalmaya. Üstelik, muhtemelen bir süre daha benzer sesleri duymaya devam edeceksiniz. Bu gelişimin doğal bir sürecidir. Çünkü keman, melodi çalma ve ton üretimi söz konusu olduğunda diğer birçok enstrümandan farklıdır.
Bunu en iyi diğer enstrümanlarla karşılaştırarak anlatabiliriz. Örneğin piyanoda bir tuşa bastığınızda aldığınız ses her zaman aynıdır. Yani nota olarak doğru sesi duyar yalnızca parmak egzersizleri ile tanıdık melodiler elde edebilirsiniz. Ancak kemanda böyle bir düzenek olmadığı için doğru notaya bassanız bile temiz bir ses almanız biraz daha zaman alır. Bir diğer yandan keman perdesiz bir enstrümandır. Bu nedenle de bir gitar gibi doğru perdenin neresi olduğunu bilemezsiniz. Bastığınız parmağınızdaki ufacık bir kayma bile sesin bozulmasına sebep olabilir.
Hal böyle olunca kemanda başlangıçta temiz bir nota ve ton duymakta diğer enstrümanlara kıyasla daha fazla çaba ve zaman gerektirir.
Enstrümanınız Ve Ekipmanlar İçin Biraz Bütçe Ayırmanız Gerektiğini Unutmayın
En basit anlatımıyla kaliteli bir keman, daha kaliteli bir ses ve kolay çalınabilirlik demektir. Bu nedenle aldığınız keman ne kadar kaliteli ise temiz sesleri duymanız ve ilerlemeniz de o kadar hızlı olacaktır. Fakat bir diğer yandan yalnızca keman almak değil, bir saklama kutusu, reçine, iyi bir arşe ve bir omuzluk almak da keman çalmaya başlarken atlamamanız gereken diğer hayati detaylardır.
İyi Bir Sonuç Almak İçin Düzenli Çalışma
Çoğu keman öğrencisi başlangıçta hep aynı soruyu sorar. “Keman çalmayı öğrenmek için günde ne kadar çalışmam gerekir?” Aslında bu sorunun matematiksel bir cevabı yoktur ve kişiden kişiye değişir. Önemli olan her gün düzenli olarak ve verimliliğiniz devam ettiği sürece çalışmaktır.
Bazı insanların algısı ve fiziksel yeterliliği 15 dakikalık 3 periyot halinde çalışmalarını gerektirirken bazıları ise her gün bir saat aralıksız çalışır. Burada önemli olan kendinizi tanımanız ve kendinize uygun bir çalışma programı çıkararak ona sadık kalmanızdır. Tabi ki ne kadar çok çalışırsanız o kadar hızlı ilerlersiniz ancak önemli olan yalnızca çok çalışmak değil aynı zamanda verimli çalışmaktır.
Duracağınız Yeri İyi Bilmeniz Gerekir
Keman ağır bir enstrüman değildir. Fakat çalma pozisyonu olarak belirli kriterlere sahiptir. Ve bu kriterler, örneğin duruş pozisyonu arşe çekme pozisyonu çene pozisyonu gibi, size bir süre sonra fiziksel acı vermeye başlayacaktır.
Tıpkı spor yaparken olduğu gibi gereğinden fazla çalışmak ve bedeninizi yormak size ekstra yarar sağlamayacağı gibi aksine sakatlanmalara ve kemandan daha uzun süre ayrı kalmanıza sebep olabilir.
Bu nedenle ne kadar çalışacağınızı iyi belirlemeniz gerektiği gibi nerede duracağınıza da dikkat etmelisiniz.
Bütün bu önerileri dikkate alır ve hayata geçirirseniz eminiz ki ilerlemeniz hızlanacak ve daha kısa sürede istediğiniz noktalara geleceksiniz.
Fakat bütün bunların öncesinde karar vermeniz gereken şey bu enstrümanı çalmayı ne kadar istediğinizdir. Eğer cevabınız evet ise hemen bir adım atmalı ve kemanın büyülü dünyasına girmek için daha fazla beklememelisiniz.