Keman Kursu İzmir ailesi olarak bugün sizler için Kemanda El Ve Parmak Pozisyonları Nelerdir? Keman, doğru perdeler üretmek için en zor enstrümanlardan biridir. Bu iki faktörden kaynaklanmaktadır. Bunlar, kemanın perdesiz doğası ve daha düşük perdeli notalara göre uyum içinde çalınması daha zor olan yüksek perdeli notalar üretmesidir. Doğru bir tutuş olmaksızın kemanda istenilen sesi üretmek çok zordur. Bu nedenle kemanda el ve parmak pozisyonları nelerdir diyen soran pek çok öğrenci olduğunu biliyoruz.
Biz de bu soruları yanıtsız bırakmamak için bugünkü yazımızda kemanda el ve parmak pozisyonları hakkında bir yazı hazırladık. Eğer siz de kemanda el ve parmak pozisyonları nelerdir diye merak ediyorsanız ve keman çalma tekniğinizi bu bilgiler ışığında bir adım daha ileri götürmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Keman Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz..
Kemanda El Ve Parmak Pozisyonları Nelerdir?
Kemanda El Ve Parmak Pozisyonları
El pozisyonları, doğru perdeleri seslendirmek için bir kemancının elinin üzerinde durması gereken belirli yerlerdir. Çoğu keman müziği üç pozisyon kullanılarak çalınabilir. Birinci pozisyon, ikinci pozisyon ve üçüncü pozisyon.
Kemanda Birinci Pozisyon
Birinci pozisyon kemandaki temel el pozisyonudur. Bir kemandaki en düşük perdelerin tümünü çalmak için uygundur ve uyum içinde çalmak için en kolay konumdur. Bu nedenle, kemancılara öğretilen ilk el pozisyonudur.
Bu pozisyona neden birinci pozisyon deniyor? Cevap, bu konumun bir oyuncunun ilk parmağını yani işaret parmağını klavyedeki ilk durağın üzerine hizalamasıdır.
Bir kemandaki açık dizeler, en düşükten en yükseğe doğru G, D, A, E. şeklinde ayarlanır.
Klavyedeki ilk durak, açık dizeden bir ton daha yüksek bir not üretecektir. Bu notalar A, E, B ve F # şeklindedir. Bu nedenle, birinci pozisyonda olmak için, bir kemanistin ilk parmağı, bu perdeleri kendi dizelerinde üretecek olan klavyedeki yerin üzerine gelmelidir.
İlerlemeye devam ederken, ikinci, üçüncü ve dördüncü parmaklarınız birbirini izleyen her notanın üzerine gelecek şekilde büyük ölçekte hizalanır.
Kemanda İkinci Pozisyon
Kemandaki ikinci pozisyon, acemi kemanistler tarafından nadiren kullanılır.
Neden mi? Çünkü ikinci pozisyondaki tüm notalar birinci ve üçüncü pozisyonda ele alınabilir. Birinci ve üçüncü pozisyonda ustalaşabilirseniz, ikinci pozisyonun hemen üzerinden atlayabilir ve daha sonra ona geri dönebilirsiniz. Bununla birlikte, ikinci pozisyon maksimum ton doğruluğu elde etmek için kullanılır.
İkinci pozisyon kavramı basittir: ilk pozisyonu referans olarak kullanarak, ikinci pozisyon, ilk parmağın ikinci parmağın ilk konumunda olacağı yere yerleştirildiği zamandır. Diğer tüm parmaklar buna göre yukarı doğru hareket eder.
Kemanda Üçüncü Pozisyon
Geleneksel olarak, üçüncü pozisyon ilk pozisyondan sonra öğrenilir, ardından ikinci pozisyon ve daha yüksek pozisyonlar izlenir.
İlk pozisyonun konumunu bir kez daha referans olarak kullanarak, üçüncü pozisyonun konumu, ilk parmağın üçüncü parmağın ilk konumunda olacağı yere yerleştirildiği zamandır. Diğer tüm parmaklar buna göre yukarı doğru hareket eder. Birinci ve üçüncü pozisyonlar arasında, ikinci pozisyon içinde mümkün olan tüm notaları çalabilirsiniz.
Kemanda Dördüncü Pozisyon Ve Sonrası
Birinci, ikinci ve üçüncü pozisyonlara hakim olduktan sonra, dördüncü pozisyon, beşinci pozisyon ve ötesi gibi daha zorlu tekniklere geçebilirsiniz.
Keman muazzam bir menzile sahiptir ve bir piyanonun yedinci oktavına denk düşen notalar üretebilir. Bu yüksek notaların uyum içinde çalınması oldukça zordur, ancak üst pozisyonlarda yeterli uygulama ile elde edilebilirler.