Keman bir çok farklı stildeki ezginin seslendirildiği ve yapısal olarak farklı enstrümanlara eşlik edebilen geniş kullanım alanı barındıran bir müzik aletidir. Durum böyle olunca farklı ezgileri seslendirmek için farklı bir yol gerekli elbette. Bu farklı stili yakalamanında sırrı kemandan ses çıkarmamızdaki ilk yardımcımız olan arşeden geçiyor.
Keman eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Keman kursu İzmir olarak bu yazımızda size kemanda kullanılan yay tekniklerinden ve bu yay tekniklerinin kullanım stillerinden, işlevlerinden bahsedeceğiz. Sizde yazımızın ilerleyen mısralarını incelerken ayrıca aşağıdaki konular hakkında da bilgi edinebilirsiniz;
– Keman yay çekme egzersizleri
– Kemanda legato tekniği
– Keman çalma teknikleri Türkçe
– Detaşe ne demek
– Yay çekme hareketleri
– Pizzicato vb.
Lafı çokta fazla uzatmadan gelelim kemandaki yay tekniklerinin adlandırılışlarına ve bu tekniklerin kullanım alan ve stillerine. Kemanda kullanılan yay teknikleri aşağıdakiler gibidir;
1-) Legato Yay Tekniği
Notaların birbiriyle uyum içerisinde aksaklık olmaksızın seslerinin devamlı sürdürülerek çalınmasına legato tekniği denilmektedir. Bu teknikte ard arda gelen notalar birbirinden koparılmaz ve notalar süreklilik gösterir.
2-) Detaşe Yay Tekniği
Detaşe yay tekniği ile legato yay tekniği yapı itibariyle birbirlerine tamamen zıt bir yay tekniğidir. Legato bağlı notaların çalımında kullanılırken detaşe yay tekniği notaları birbirinden ayrı ayrı ifadelendirmek için kullanılmaktadır. Bu yay tekniğinde notaların süre değerleri uzatılmaz ve arada herhangi bir bağ kurulmaz, bu tekniği uygulanması için keman yayında tüm notalar farklı yay bağları ile çalınmaktadır.
3-) Portato Yay Tekniği
Detaşe ile iç içe olan portato yay tekniğini aslında kısaca özetlemek gerekirse, detaşe yay tekniğinin tek yaya uygulanmış hali demek doğru bir ifade olacaktır. Eğer ki detaşe stilini yayları ayırmadan tek bir yay üzerinde gerçekleştiriyorsanız portato tekniğini kullanıyorsunuz demektir.
4-) Staccato Yay Tekniği
Bu yay tekniğinde notalar keskin ve kesik bir şekilde ifade edilir ve yay tellerin üzerinden temasını kesmez. Bu tekniği uygularken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yayın havalanmaması ve tellerden ayrılmaması gerekliliğidir. Aksi takdirde kontrol kaybolabilir ve çıkan ses kalitesinde düşüş yaşanabilmektedir.
5-) Pizzicato Tekniği
Bu teknik kendi içerisinde 2 türde incelenmektedir. Bunlardan ilki ve en bilineni parmakla yapılan pizzicato tekniği iken ikincisi ve genellikle staccato tekniği ile karıştılanı yay ile yapılan pizzicato tekniğidir. Bu teknikte parmak tellere temas eder ve ortaya kısa ve süreksiz sesler çıkarılır. Genellikle çağdaş döneme yakında dönemlerde pizzicato tekniğine sıkça rastlanmaktadır. Nadir de olsa pizzicato yay ile de yapılmakta ve bu teknik uygulanırken yay tellerinden üzerinden kaldırılmakta, yani havalandırılmaktadır. Yay ile pizzicato tekniğini uygularken özellikle vuruşların çok kısa kesilmesine ve herhangi bir aksan katılmamasına dikkat edilmelidir. Keman kursu İzmir yazımızın finaline geldik, kemanla ilgili diğer merak ettikleriniz için bize ulaşabilirsiniz.