Bu yazımız içerisinde sizlere keman çalarken ayrı bir tat yakalamanızı sağlayacak mükemmel bir teknikten bahsedeceğiz.
Vibrato adı verilen bu tekniğin ne anlama geldiğini bu yazımızda detaylı bir şekilde öğrenebileceksiniz. Ayrıca ” kemanda vibrato nasıl yapılır ? “sorusunun cevabı da sizleri bekliyor olacak.
Keman eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için BURAYA TIKLAYIN.
İzmir’in en nitelikli keman kursunda her anından zevk alacağınız eğitimler sizi bekliyor. Sitemizi ziyaret etmek için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz ; keman kursu İzmir
Vibrato Nedir ?
Vibrato bir çok ifade yöntemi bulunan bir tekniktir. Gitar, keman, çello, flüt, klarnet gibi aklınıza gelebilecek her enstrümanda kullanılmaktadır.
Her enstrümanda kullanılan, popüler bir teknik olmasının yanı sıra enstrümandan enstrümana icra şekli değişiklik göstermektedir.
Vibrato tanım olarak ; bir notanın tınlaması devam ederken ikinci bir baskı gerçekleşmeden sese verilen titretme efekti olarak tanımlanabilir.
Elektro gitarda vibrato yaparken tel yukarı aşağı oynatılır. Ancak dikkat! Çok fazla bir kaldırma ya da indirme işlemi bend denilen bir başka tekniğe dönüşebilir bu nedenle elektro gitarda vibrato yaparken dikkatli olmak gerekir.
Aynı şekilde klasik gitarda da vibrato yapılabilir. Klasik gitar vibratosu, keman ve çello vibratolarına benzer şekilde icra edilir.
Tel aşağı yukarı oynatılmaz, bunun yerine parmağın tele temas noktası etrafında döndürülmesi amaçlanır.
Kemanda Vibrato Çalışması
Bir diğer adı violin vibrato, kemanda süsleme, kemanda parmak titretme olarak geçen bu tekniğin yapılışına dair tüm detaylar aşağıda sizi bekliyor.
Dikkat! Eğer kemana yeni başladıysanız bu tekniği kullanmak sizin için çok erken olabilir. Tekniğin yanlış oturmaması adına ders aldığınız kişinin tavsiyelerine uymanız daha sağlıklı olacaktır.
Sol el temel pozisyonu oturmayan birinin sesleri temiz bir şekilde elde etmesi imkansızdır. Vibrato yapıldığı sırada da sesin frekansı ile oynandığı için ses düz bir şekilde çıkmamaktadır. Kısacası ne kadar düzgün vibrato yaparsanız yapın sesler temiz elde edilmediği için kulakta kötü bir etki bırakacaktır.
Kemanda vibrato aşamaları
Kemanda vibrato aşamaları iki şekilde gerçekleşir. Bunlar bilekten ve koldan yapılan vibratolardır.
Kolun oynadığı vibrato tekniğinde kemanı kontrol etmek oldukça zordur bu nedenle çok fazla tercih edilmemektedir. Ancak önemli keman ekolü temsilcileri tarafından kullanılmaktadır.
Bilekten vibrasyon tekniğinde ise keman tutuşu çok daha rahattır. Vibrato sırasında keman kontrolünün zorlaşmaması aynı zamanda yay tekniklerini de olumsuz etkilemediği için daha çok tercih edilmektedir.
Ancak bilek vibratosunu geliştirmek için ilk çalışmalar sırasında keman sabitlenmelidir. Kemanı omzunuza yerleştirdikten sonra salyangozunu duvara sabitlemelisiniz.
Her bir parmak için her bir pozisyonda vibrasyon tekniğini çalışmalısınız. Elin en tembel parmakları olan yüzük ve serçe parmak ile bu tekniği uygularken ilk aşamada fazlası ile yorulacaksınız ve sesler istediğiniz gibi gelmeyecek. İşaret ve orta parmaklar ile rahat bir şekilde uygulayabileceksiniz.
Yüzük ve serçe parmak ile zorlanmanızın normal bir durum olduğunu kabullenmelisiniz ve bunu daha da iyileştirmek adına çalışmalar yapmaya devam etmelisiniz.