Yaylı çalgılar içerisinde çok büyük bir öneme sahip olan keman aynı zamanda seslerin aralığı olarak da çok geniş bir yapıya sahiptir.
Viyola, çello gibi kısımları da olan keman dinleyene oldukça büyük bir müzik zevki sunmaktadır. Üst ve alt kapakları, yanlık, salyangoz, tuşe gibi kısımları vardır. Çalınması ve öğrenilmesi oldukça emek isteyen bir çalgı aletidir. Uzunluğu gövdesi ve kuyruk kısmıyla birlikte yaklaşık olarak altmış cm ‘yi bulmaktadır. Yapımı ise çok kolay değildir yaklaşık olarak seksen parça farklı farklı olarak kullanılır.
Keman eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Kemanın etkileyici ses tonuyla hayallere dalıp gitmemek elde değildir.
Pek çok acıklı olayların sahnelendiği filmlerde dizilerde bile bu yanık ses konu edinilir. Tabi bu sesin oluşması da öyle kolay değildir. Keman üzerinde bulunan teller keman üzerindeki kulaklara yerleştirilir. Bu burgulara yerleştirilen kulakların görevi ise telleri duruma göre gevşetip sıklaştırmaktır. Yine aynı şekilde bas çubuğu denen bir madde de gövde üzerine yerleştirilir ve bu kısım da sesin daha iyi çıkmasına vesile olur. Keman akağaç ya da çam ağacından yapılan keman ortalama olarak 2 cm kalınlığında olur. Daha sonra oyma aletleri kullanılarak kemana çok güzel şekiller verilir. Burada çok dikkatli olunmak zorunluluğu vardır. Çünkü en ufak bir değişiklik kemanın ses tonunu çok olumsuz etkileyebilmektedir.
Keman yapım işiyle uğraşan ustalara luthier ismi verilmektedir.
Bu alanda kendini çok iyi geliştirmiş keman yapımı ustalarımız vardır. Dünya genelinde birincilik gibi ödüllerde alınmıştır. Yunus Tarhan, Mehmet Alkan, Cafer Açın, Bedi Akol ise bunlardan sadece birkaçıdır. Bu tür müzik aletini desteklemek ve varlığını devam ettirebilmesi için elimizden geleni yapmak müzik dünyası için çok önemli bir adım olacaktır.